Translate

vineri, 2 mai 2014

Delfinul inimos

Pelorus Jack a fost un delfin – delfinul lui Risso pentru a fi mai exacti. Un delfin salbatic, care nu a fost niciodata dresat, nimeni nu i-a spus vreodata sa faca ceva si totusi el a ajutat mii de oameni.
In 1888 Pelorus Jack si-a inceput lucrul sau de o viata ca pilot. El a iceput sa ghideze vapoare prin apele cu vartejuri prin canalul inselator de 3 km intre 2 insule ale Noii Zeelande, un canal ce poate fi strabatut in 20 de minute, dar care este plin de vartejuri, de curenti inselatori si de stanci. In 1888 a aparut in fata vasului Brindle. Unii membri ai echipajului au vrut sa-l impuste cand a inceput sa sara si sa se joace langa vas. Din fericire, sotia capitanului a intervenit si i-a oprit. Apoi, acestia au constat cu surprindere ca ii ghideaza prin canalul periculos.
Timp de 24 de ani Pelorus Jack a condus vapoarele prin acel canal. Asa de mare a ajuns faima lui Jack incat Marck Twain si Rudyard Kipling, au calatorit in noua Zeelanda numai ca sa treaca prin canalul respectiv. Ei au vrut sa-l vada pe delfin si sa se alature celor care strigau “Vine Pelorus Jack!”.
Pentru a-si indeplini misiunea, Pelorus Jack statea la intrarea in canal pana cand se apropia vreo nava. Apoi el inota cu multa atentie in fata vasului conducand-o pe o cale sigura. Cand vasul ajungea la capatul celalalt, Jack se reintorcea la gura canalului pentru a astepta urmatoarea nava.
In 1904 un om de la bordul vasului SS Penguin a incercat sa-l omoare pe Pelorus Jack tragand cu o pusca in el. Delfinul a condus totusi vasul pana in partea cealalta si a continuat sa ajute marinarii, dar, nu a mai venit niciodata sa mai conduca vasul SS Penguin. Acesta s-a si scufundat in 1909 in acel canal periculos.
In urma aceste intamplari, tot in 1904, pe 26 septembrie, guvernul Noii Zeelande a proclamat o lege prin care-l proteja pe Pelorus Jack. Amenda pentru vatamarea delfinului era de 100 de lire sterline. Pana in ziua de astazi este singura lege data de vreun organism legislativ al unei tari care sa protejeze un animal marin, la nivel individual si nu de specie.
In 1912 Pelorus Jack a disparut. Nimeni nu stie ce s-a intamplat. Multe zvonuri afirmau ca a fost impuscat de marinari straini acelor locuri. Totusi, in urma studierii fotografiilor existente, biologii marini considera ca Pelorus Jack era foarte batran si cel mai probabil a pierit din cauze naturale.
Pelorus Jack nu a cerut niciodata recompensa, nu a facut greva sau nu a intarziat la serviciu. El a stat la datorie timp de 24 de ani. Ce ajutor incredibil a putut fi!
La fel ca in aceasta poveste adevarata, viata noastra este plina de vartejuri de stanci si de ape periculoase. Daca lasam iubirea sa ne conduca in viata precum conducea Pelorus Jack vasele, cu siguranta vom ajunge cu bine la capatul drumului. Cand iubesti fara deosebire pe dusmani si prieteni, si tot ceea ce exista in univers, nu poti sa fii decat un om bun, un suflet ales, iar viata iti este un lung sir de bucurii. 
Posted by Razvan on 01/05/2014 in Gânduri de Lumină



Niciun comentariu: