Translate

miercuri, 27 mai 2015

MEDICINA ORIENTALA

MEDICINA ORIENTALA
Apasarea cu degetul - Un remediu rapid impotriva durerilor
DEPRESIA 
Se spune ca in maximum douazeci de ani va fi boala cea mai raspandita de pe pamant. Boala nemultumirilor noastre. Rapid, in doar cateva zile sau saptamani, un om plin de energie si elan vital isi pierde interesul pentru toate componentele vietii: munca il plictiseste, familia il oboseste, distractiile i se par lipsite de interes. Apoi urmeaza un intreg cortegiu de suferinte fizice: senzatie de sufocare, nod in gat, frisoane si transpiratie abundenta etc. Incet-incet, se instaleaza o oboseala ce apare la cel mai mic efort fizic sau intelectual. Simpla idee de a cauta o solutie de iesire din criza pare de neimaginat. Memoria se topeste, iar viata familiala, sociala si profesionala se altereaza. Prima
tendinta este de a recurge la medicamente, mai ales la tranchilizante. Dar luate frecvent, ele isi epuizeaza efectul.
Atunci dozele sunt sporite, se adauga alte medicamente, dar ele nu fac decat sa accentueze starea de neputinta. E de la sine inteles ca o afectiune atat de complexa, care implica intreg organismul, nu poate fi vindecata cu apasarea pe un singur punct. Din fericire, exista o serie intreaga de zone care, stimulate, aduc rapid usurarea, fara efecte secundare nocive.
Cum procedam? Intindeti-va confortabil pe pat si masati-va cu degetul mare pliul palmei (locul unde se indoaie, formand o linie) de la mana opusa. Incepeti masajul dinspre partea de unde se afla pulsul catre exterior, prin presare, punct de punct, sau prin executarea de mici miscari de rotatie, apoi procedati la fel si in sens invers. Schimbati mainile.
Masati-va cu varful degetelor linia mediana care strabate stomacul, unind ombilicul cu sternul. Pentru a termina repriza de presopunctura, reperati punctul cel mai inalt de pe crestet si masati-l energic, prin mici miscari circulare executate imprejurul sau. Exercitiile trebuie repetate de mai multe ori pe zi. Veti simti o senzatie benefica de usurare, care va va ajuta sa faceti fata cu brio crizelor de depresie.
 DIAREE
Pe langa faptul ca este dezagreabila, diareea poate sa semnifice o afectiune foarte grava, mai ales prin consecintele ei: pierderea unei mari cantitati de lichid si elemente minerale, care pune organismul in pericol. Nici cu cauzele nu e de glumit. Daca uneori e vorba doar de o proasta digestie sau de o infectie pasagera, alteori de vina poate fi un agent foarte virulent, ca de pilda virusul
dizenteriei sau al holerei, care are o revenire spectaculoasa in ultimul timp. In ce-i priveste pe chinezi, ei izbutesc sa vindece aceasta maladie periculoasa, prin simpla practicare a presopuncturii, executata pe un singur punct, de mai multe ori pe zi. E ceea ce va recomandam si dvs.
Cum procedam? Punctul respectiv se afla la o palma sub genunchi, usor catre exterior, la jumatatea distantei dintre fluierul piciorului (tibie) si peroneu. Se apasa de mai multe ori pe zi sau se maseaza cu mici miscari circulare.
 DURERI DE SPATE
Cel mai des se confrunta cu ele persoanele care fac munci de birou si stau mult timp asezate pe scaun, in fata masinii de scris sau a calculatorului, ori cei care practica munci ce se fac stand mult timp in picioare. Fie ca sunt dureri ascutite, care apar brusc, atunci cand ridicam un obiect prea greu, fie ca sunt cronice, ele otravesc viata de zi cu zi a milioane de oameni. Din fericire, si in cazul lor exista un punct pe dosul palmei, care, folosit, aduce repede usurarea durerii.
Cum procedam? Punctul de acupresura se afla pe dosul mainii, in prelungirea spatiului care separa degetul mic de inelar, in partea de sus a acestui loc, in unghiul format la intalnirea celor doua oase. Masati-l prin presare sau apasare in cerc. 
CRIZA DE FICAT In situatia nedorita cand dupa revelion sau o petrecere va treziti cu gura amara, cu capul greu, cu senzatie de voma si ameteli sau, in general, cand va simtiti zona ficatului inflamata, recurgeti la presopunctura. Zona respectiva se afla pe partea de jos a piciorului, catre exterior.
Cum procedam? Aplicati palma cu degetele lipite deasupra gleznei, astfel ca degetul mic sa fie deasupra osului care iese in afara. Punctul exact se afla intre tibie si peroneu (la apasare veti simti o durere vie). Cautati punctul identic aflat pe celalalt picior. Ambele puncte se apasa concomitent: cu degetele de la mana dreapta apasati pe piciorul stang si invers. Daca punctele au fost bine gasite, in scurta vreme veti auzi galgaitul bilei care se goleste, asa cum au demonstrat examenele radiografice facute in momentul exercitiului. Important: acest punct trateaza toate afectiunile hepato-biliare.
DURERI DE GAT
Atentie! O angina poate fi foarte grava si poate declansa alte boli: meningita, reumatism, boli de rinichi. Adresati-va de urgenta medicului dvs. de familie. Dar pana atunci, usurati-va raul prin presopunctura.
Cum procedam? Punctul se afla pe degetul mare, partea care da catre degetul aratator. Trageti o linie imaginara pe la baza unghiei si alta pe inaltimea ei. Punctul de acupresura se afla la intersectia celor doua drepte. Daca va doare gatul pe o singura parte, masati degetul aflat pe aceeasi parte cu locul dureros. Daca va doare tot gatul, masati energic ambele parti ale unghiei, in acelasi timp.
INSOMNIE
Se intampla adesea ca dupa o zi intreaga de munca, cand abia astepti sa te trantesti in pat, in loc sa adormi, incepi sa te zvarcolesti de pe o parte pe alta, fiindca somnul nu vrea sa vina. Sau si mai rau, dupa ce adormi bustean, te trezesti pe la doua-trei dimineata si ramai cu ochii-n tavan. Somnul s-a dus, si micul cinematograf personal incepe sa deruleze ganduri negre, pana ce apar zorii zilei. Repetate vreme indelungata, aceste secvente sunt grave, fiindca se instaleaza mai intai oboseala si dupa aceea depresia. Prima masura este sa intinzi mana dupa un somnifer. Se vand in tone, pretutindeni in lume, dar e o solutie neinspirata. Inexorabil, insomniacul devine un bolnav cronic care forteaza doza de somnifere, adaugand un drog celuilalt... Iata de ce, orice metoda susceptibila de a antrena un somn natural e binevenita. Intre ele, se afla si presopunctura.
Cum procedam? Sunt doua puncte ce trebuie masate lent. Primul se afla pe extremitatea degetului al doilea de la picior, vis-a-vis de degetul al treilea. Punctul al doilea se afla pe partea interioara a labei piciorului, la baza degetului mare, sub proeminenta osoasa aflata acolo.
 INTOXICATII CU DROGURI SI MEDICAMENTE 
Chinezii s-au confruntat cu problema drogurilor, cu mult inainte ca ea sa apara in Occident. Nu e deci de mirare ca au gasit un "punct" activ in tratamentul intoxicatiilor grave cu opium si derivatii sai. Surprinzator este faptul ca acelasi punct da rezultate si in cazul unor dependente mai "de-ale noastre", ca fumatul si alcoolul. Faptul ca ne putem ajuta singuri in aceasta privinta nu e de lepadat.
Cum procedam? Punctul atotputernic al tuturor intoxicatiilor, numit de chinezi punctul Drogului, este situat pe partea laterala a capului, exact pe verticala care porneste din cel mai inalt punct al urechii, la trei degete deasupra lui. Este un punct extrem de eficient, atat pentru droguri dure cat si blande: opium, LSD, hasis, medicamente, alcoolism etc. In ce priveste alcoolismul - mai exista un punct care trebuie stimulat. El se afla exact in varful nasului si e de mare ajutor in caz de betie. Dar atentie, stimulandu-l, el poate declansa si voma.
NAS INFUNDAT
De obicei, nasul se infunda iarna, atunci cand racim. Dar exista si alte afectiuni care provoaca acest disconfort: sinuzita, coriza spasmodica, alergia la fan, care provoaca si iritatii oculare.
Cum procedam? Primul punct de masaj se afla pe frunte, exact pe linia care trece prin mijlocul ei, deasupra locului unde incepe sa creasca parul. Se gaseste usor, daca prelungiti radacina nasului in sus, in linie dreapta, pana dati de o mica adancitura. Apasati si masati energic. Alaturi de acest punct esential, exista alte doua puncte secundare, care trebuie folosite atunci cand aveti o singura nara infundata. Ele se afla chiar la baza narii. Apasati pe punctul din dreapta, pentru nara dreapta si invers.
PALPITATII 
O masinarie atat de complexa precum este inima poate sa dea, din cand in cand, si rateuri, ceea ce stiintific se numeste tahicardie sau bradicardie. Mai sunt si extrasistolele, atunci cand inima bate in afara ritmului ei regulat.
Fireste, interpretarea acestor anomalii se afla in competenta medicului cardiolog, dar in mare, ele se manifesta la fel, la toti pacientii: batai de inima puternice, neregulate, intrerupte de scurte pauze, care declanseaza panica, mai ales cand palpitatiile dureaza ore, devenind o veritabila infirmitate. Si in cazul acesta, presopunctura este de mare folos, fiindca exista un punct anume care actioneaza rapid.
Cum procedam? Punctul e unic si se afla sub palma, pe pliul acesteia, spre partea degetului mic. Coborati de la radacina degetului mic catre indoitura palmei si cautati un punct dureros, imediat sub ea, acolo unde se afla o mica protuberanta. Masajul este de mare efect. In circa 2-3 minute, practicat cu varful degetului mare, prin apasare cat mai puternica, intrerupe absolut sigur palpitatiile si tahicardia.
Pentru cei interesati in aprofundarea cunostintelor despre acupresura, va rog sa urmati:
http://med.stanford.edu/personal/pointfinder/acupoints.html

Niciun comentariu: