Translate

duminică, 1 martie 2015

Zilele Babelor – 1 Martie - 9 Martie

 

zilele babelorZilele schimbatoare de la inceputul lunii Martie sunt puse de popor pe seama Babei Dochia, care si-ar scutura din cand in cand cojoacele de ploaie sau omat. Zilele Babei, Babele (1-9 martie) reprezinta un ciclu de 9 zile, ce corespund cu zilele de urcus ale Babei Dochia cu oile la munte. Se spune ca, odata dezbracate cojoacele, ele sunt insusite de surorile babei Dochia. In credinta populara, babele sunt inzestrate cu puteri magice, care le permit sa influenteze starea vremii.

In aceasta perioada vremea este foarte imprevizibila, o zi poate fi insorita iar alta foarte urata, cu viscol si ninsori. In aceste zile, cei care doresc sa cunoasca cum le va fi viitorul apropiat, isi aleg o anumita data, din intervalul 1-9 martie si observa cu atentie cum va fi ziua respectiva. Daca este cald si soare, vor fi tot anul sanatosi si voiosi iar daca va fi urat, vor fi tristi, posomorati si bolnavi. Citeste cum se alege ziua babei pehttp://www.interferente.ro/Alegerea-Zilei-Babei.html.

Mai exista de asemenea si credinta ca de fapt starea meteo din ziua aleasa ca Baba, marturiseste de faptcaracterul, sufletul sau personalitatea persoanei care a ales-o.

In unele regiuni ale tarii, se spune ca ziua aleasa ca Baba, le arata flacailor cum va fi viitoarea sa nevasta: urata sau frumoasa, bogata sau saraca, rea sau binevoitoare.

In traditie, ziua de 1 Martie este asociata Babei Primaverii, a semanatului, ziua de 2 Martie este asociata Veriiiar ziua a 3 este ziua Babei Toamna, a culesului. Astfel, datina din strabuni spune ca asa cum vor fi cele trei zile, asa vor fi si cele trei anotimpuri din acel an, iar cum va fi a noua baba, asa va fi vremea timp de 40 de zile.

In vechile obiceiuri romanesti, de 1 Martie nu se muncea, in caz contrar Baba Dochia aducand vreme friguroasa in urmatoarele zile ale lui Martisor sau necazuri, mai ales asupra femeilor.

Ziua de 9 martie, cand a murit Dochia, este considerata granita dintre anotimpul friguros si cel calduros. Astfel, in unele zone ale tarii se considera ca, dupa incheierea “Zilelor Babelor”, ar urma alte noua zile, “Zilele Mosilor”, ceva mai calduroase, intre 10 si 17 Martie.

sursa: http://www.universdecopil.ro/zilele-babelor-1-martie-9-martie.html

Niciun comentariu: